Joi, 25.04.2024, 19:29
Biblioteca L.T."C.Stere"
Meniu
Domeniu
limba [7]
Literatura Universală [0]
Limba şi lit. Română [2]
Limba şi lit. Rusă [0]
Limba Franceză [0]
Limba Engleză [1]
Matematica [2]
Ştiinţile Naturii [0]
Biologia [1]
Chimia [2]
Fizica [1]
Astronomia [0]
Geografia [2]
Istoria [0]
Informatica [2]
Ed. Muzicală [1]
Ed. Plastică [1]
Ed. Tehnologică [0]
Ed. Fizică [0]
Ed. Civică [2]
Ed. pt Viaţa Familiară [0]
Referat la comanda
Doreşti un referat pe care nu-l gaseşti ??? Noi facem rost de el, tu doar trebuie să ne contactezi.
Skype: ARTstudioMD-Isidor
Sondaj
Notaţi site-ul ?
Total răspunsuri: 148

Bibliotecă Virtuală


Principala » fisiere » limba

Enigma Otiliei - caracterizarea lui Costache Giurgiuveanu
[ Descarca de pe server (57.5 Kb) ] 02.03.2010, 21:10

Moştenirea oferă ocazia unei profunde analiza psihologice. Cum această moştenire devine centrul demersului narativ, Costache Giurgiuveanu, la rândul său, posesorul banilor râvniţi de propria familie, se conturează ca personaj principal.
       Costache Giurgiuveanu este personajul central al romanului pentru că, direct sau indirect, el hotărăşte destinele celorlalte personaje care se conturează în jurul averii sale în goana după moştenire.........

Format-*doc

Categorie: limba | Adaugat de: Isidor | Tags: Costache, Costache Giurgiuveanu, Enigma Otiliei, caracterizarea lui Costache, Giurgiuveanu, Enigma Otiliei - caracterizarea lui
Vizualizari: 1633 | Downloads: 253 | Comentarii: 2 | Raging: 5.0/1
Total comentarii : 2
2 Frenchy  
0
That's not just logic. That's relaly sensible.

1 valentina  
0
Usor influentabil, Costache nu poate scapa de teroarea pe care o reprezinta sora sa, Aglae, obsedata de gandul ca Otilia ar putea mosteni intreaga avere a batranului: “Ba ma priveste, ca sunt sora ! Am dreptul sa te impiedic, daca nu ma esti intoate mintile, sa faci cine stie ce. Eu vreu sa-ti fac binele!”. Otilia, prin comportamentul copilaros afisat in fata batranului, il influenteaza si ea puterniic, reusind astfel sa obtina intotdeauna ceea ce-si doreste.: “cand Otilia inconjura cu lantul delicat al mainilor ei subtiri gatul lui mos Costache, batranul radea cu toate liniile fetei, dar daca Otilia dezaproba, oricat de bland ceva, mergea in varful picioarelor, ca in odaia unui copil bolnav”.
.” Moartea lui Costache Giurgiuveanu nu survine natural, ci de pe urma unui soc, de aceea sfвrsitul are valoare de simbol.
In ciuda numeroaselor sale defecte, mos Costache ramane in mintea si in constiinta cititorilor drept un batran cam avar, dar simpatic in fond si care cauta mereu sa fie mai bun, sa-si depaseasca conditia, dar care are parte de un sfarsit tragic, pe care nu il merita. Costache Giurgiuveanu este , in final, demn de mila, caci, in fond, el este singur, averea sa fiind unicul lui scop, ceea ce il tine viata, si care reprezinta o prada atractiva pentru cei din jurul sau. Avaritia sa poate fi interpretata si ca un gest de autoaparare in fata lumii si societatii aflate in schimbare, pe care batranul nu le mai poate intelege. Dar mai presus de toate, lectia de viata pe care personajul ne-o da, si anume ca banii si averea nu trebuie sa se transforme intr-un scop care sa ajunga sa ne guverneze viata, este extrem de valoroasa si demna de luat in seama.

Doar utilizatorii inregistrati pot comenta
[ Inregistrare | Login ]
Caută
Parteneri
  • Daruie Un Zîmbet
  • Bibliotecarii din Soroca
  • Info+
    Bibliotecă este un termen provenit din combinaţia termenilor greceşti: biblos(carte) şi theke (cufăr). Se poate referi atât la o colecţie privată, cât şi, de cele mai multe ori, la colecţii mari, deţinute şi administrate de diverse instituţii.
    Concurs
    Particpant la concursul WebTop
    Sponsorii Site-ulu


    Statistica